Waarschijnlijk ken je WordPress wel? Het is het meest gebruikte CMS (Content Management Systeem) ter wereld.
Met WordPress maak je een persoonlijke blog, portfolio, een site voor je bedrijf: de keuze is aan jou. Je hebt de keuze uit ruim 350 thema’s.
Kan ik met mijn 2 linkerhanden ook een website inrichten?
Ja, ook als je geen technisch iemand bent moet je een heel eind kunnen komen. Het is mij ook gelukt tenslotte ;-).
En dit komt door honderden handige WordPress Plugins die jou helpen.
Je moet WordPress Plugins een beetje zien als appjes op je telefoon.
Je installeert deze plugins dus op je website en zijn meteen klaar voor gebruik. Kind kan de was doen.
WordPress Plugins zijn awesome!
In dit blog komen de must have WordPress Plugins voor beginners voorbij die jou het leven een stuk makkelijker maken!
1. Yoast SEO
De online vindbaarheid van je website wordt steeds belangrijker. De plugin Yoast SEO is één van de populairste plugins op WordPress en helpt je om beter gevonden te worden in de zoekmachines.
Hieronder zie je een voorbeeld van één van mijn eigen blogs waarbij een voorbeeld wordt getoond hoe de post eruit komt te zien in de zoekresultaten.
De plugin geeft aan of je titel te lang of te kort is en of je meta beschrijving relevant is voor de zoekresultaten. De kleur van de rondjes, in mijn geval groen, geeft aan in hoeverre je nog dingen moet verbeteren waarbij je ook suggesties krijgt wat je moet verbeteren.
Een belangrijk onderdeel om goed te scoren in de zoekmachines is dat je weet waar bezoekers op zoeken. Laatst heb ik hier een blog over geschreven. Lees hier mijn blog over Zoekwoordonderzoek.
Check onderstaande video om in 2 minuten te zien hoe de Yoast SEO plugin werkt!
2. W3 Total Cache
De (laad)snelheid van je website is een essentieel onderdeel om goed te scoren in de zoekmachines. Snellere websites scoren ook aanzienlijk beter in de zoekresultaten.
De vuistregel is dat je website binnen 2 seconden geladen en zichtbaar moet zijn voor de bezoeker. Duurt dit langer? Dan is de kans groot dat ze je website verlaten zonder dat ze jouw gave blog hebben gelezen waar je zo lang op hebt gezeten. Zonde toch?
Er zijn diverse websites waar je de snelheid van je site kunt testen. Zelf gebruik ik vaak Pingdom Website Tools.
De plugin W3 Total Cache comprimeert en toont gecashde content aan je bezoekers. Je kunt dit zien alsof de plugin een screenshot van jouw hele website maakt en dit toont aan je bezoekers. Dit zal de laadtijd van je website aanzienlijk verlagen. Heb je wijzigingen doorgevoerd op je website dan kun je de cache met 1 simpele druk op de knop verversen zodat je bezoekers ook je nieuwe content te zien krijgen.
Er zijn wat instellingen nodig om optimaal gebruik te maken van deze plugin. Check onderstaande video voor een complete uitleg.
3. WP Smush
Grote afbeeldingen zorgen ervoor dat je website traag geladen wordt. Dit zorgt niet alleen voor irritatie bij je bezoekers maar het komt ook niet ten goede voor je ranking in de zoekmachines. Gelukkig bestaat de plugin WP Smush.
Deze plugin optimaliseert en verkleint afbeeldingen zonder dat de kwaliteit hiervan verloren gaat waardoor het er toch nog goed uit ziet voor je bezoekers. Je kunt tot 50 afbeeldingen tegelijk optimaliseren.
4. UpdraftPlus WordPress Backup
Niets is zo vervelend als het verliezen van data. Back-up daarom ook regelmatig je website met de plugin UpdraftPlus.
De back-ups kun je instellen per 4, 8 of 12 uur, dagelijks, wekelijks of maandelijks.
Groot voordeel van deze plugin is dat de back-ups extern opgeslagen kunnen worden bij o.a. Google Drive, Microsoft OneDrive of Dropbox.
5. MailChimp
Ben je op zoek naar een gratis e-mail marketingprogramma? Gebruik dan MailChimp. Met MailChimp kun je tot 2000 contacten verzamelen en mailen. Door de simpele drag and drop optie is het vrij simpel om je nieuwsbrief naar eigen wens samen te stellen met eigen logo’s, video’s en nog meer.
Met de WordPress plugin maak je mooie pop-ups en formulieren om inschrijvingen voor je nieuwsbrief te vergaren. Door de koppeling tussen WordPress en Mailchimp kan na aanmelden voor de nieuwsbrief of download van een e-book direct een mailcampagne gestart worden om jouw diensten/producten verder te promoten.
6. AddToAny Share Buttons
Social Media, wie gebruikt het tegenwoordig niet? Bedrijven zien ook steeds meer de voordelen en kansen. Denk maar eens aan de vele advertenties die je te zien krijgt op Facebook, Instagram of LinkedIn. Maar goed, dit zijn vrijwel allemaal betaalde varianten.
Google heeft altijd volgehouden dat het aantal volgers of likes niets of haast niets veranderd aan de ranking binnen de zoekresultaten. Zelf ben ik daar nog niet echt van overtuigd.
Ik denk namelijk dat het wel degelijk invloed heeft. Denk maar eens na…..als bezoekers jou content delen/like dan zal dit toch wel interessante info zijn? Ook voor andere die hierin geïnteresseerd zijn? En aangezien Google als één van hun speerpunten heeft om de best mogelijke zoekresultaten te tonen aan bezoekers zal het toch wel degelijk invloed hebben?
Hoe dan ook, het is belangrijk om social media share/follow buttons op je website te hebben.
Volg je mij al op Twitter, Facebook, LinkedIn en Instagram?
Check hieronder hoe je de plugin instelt.
https://www.youtube.com/watch?v=ha9ECrjvSZs
7. Elementor
De Elementor plugin is één van mijn favoriete. Je kunt hiermee je eigen pagina template naar eigen wens opmaken.
Je zit dus niet helemaal vast aan het WordPress Thema. Via de simpele drag and drop functionaliteit heb je binnen een paar minuten al een gave pagina!
8. Google Analytics for WordPress by MonsterInsights
Meten = Weten! Je hebt eindelijk die mooie website live gezet en de eerste bezoekers komen een kijkje nemen.
Maar wat doen deze bezoekers op je website? Welke pagina bezoeken ze? Waar verlaten ze je website?
Met de plugin Google Analytics for WordPress by MonsterInsights kun je gemakkelijk je Google Analytics code koppelen aan je website.
Zo weet je wat bezoekers op je website uitspoken.
9. Insert Headers and Footers
Ben je net als mij ook geen technisch genie die weet hoe die een websitecode moet toevoegen onder/boven de,of waar dan ook?
Gebruik dan de plugin Insert Headers and Footers. Met deze plugin hoef je alleen de code nog maar te kopiëren en te plakken. Makkelijk toch?
10. Hello Bar
Hello Bar is een fantastische plugin als je fan bent van pop-ups en screen take overs.
Let wel op, niet iedereen is gecharmeerd van dit soort dingen. Maar het kan wel erg effectief zijn.
Je zult je wel even moeten registeren op de site van Hello Bar om er gebruik van te kunnen maken, wat overigens gratis is. Na het inloggen zie je op het dashboard handige statistieken zoals hoe vaak er op je bericht is geklikt en is weergegeven. Je kunt zelf a/b tests uitvoeren. Zo kun je eens spelen om er achter te komen welke button, tekst of kleur het beste converteert.
De plugin heeft een koppeling met diverse e-mailprogramma’s waaronder MailChimp (zie punt 4).
Wil jij je maillijst trouwens een enorme boost geven?
Check dan mijn 4 tips over hoe jij je maillijst enorm kan laten groeien.
Welke plugins gebruik jij?
Zo….dit zijn mijn top 10 plugins die ik zelf gebruik voor mijn eigen website. Hoop dat je er iets aan hebt.
Gebruik jij handige plugins die zeker niet mogen ontbreken in dit lijstje?
Zou het tof vinden als je het me even laat weten in een reactie onder dit blog. 🙂