Hoe gebruik je header tags voor SEO?

Header tags voor SEO gebruik zijn een formele manier om belangrijke delen van een webpagina aan te geven. Zoekmachines gebruiken deze headers als indicatie waar de pagina over gaat.

Als je de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden verwerkt in deze header tags dan heb je een iets grotere kans dat jouw website verschijnt in de zoekresultaten.

Misbruik header tags niet

Natuurlijk heeft  deze ranking factor ertoe geleid dat sommige hier helemaal los op gaan. Ze plaatsen hele alinea’s in header tags. Dat helpt niet. Header tags zijn evenzeer bedoeld om inhoud gemakkelijk leesbaar te maken voor gebruikers als voor zoekmachines.

Houd je content dus zo natuurlijk mogelijk en schrijf voor de bezoeker en niet voor de zoekmachines!

Logische structuur

Header tags zijn handig wanneer ze de logische structuur van een pagina weergeven. Als je een hoofdkop hebt, gebruik je een H1-tag. Relevante subkoppen moeten een H2-tag krijgen en de steeds minder relavante subkoppen een H3, H4 tag.

H1 tag

De H1 tag is bestemd voor de titel van de pagina. Plaats hier dus een beschrijving van de inhoud van de pagina en neem hierin ook het zoekwoord op waarop je gevonden wilt worden.  Zorg ervoor dat je slechts één H1-header per pagina heb.

H2 tag

De H2 tag kan worden gebruikt voor de titels van de hoofdsecties op uw pagina. Ze kunnen ook het zoekwoord bevatten dat je  target (waar mogelijk) en is ook een goede plaats om extra (longtail) zoekwoorden op te nemen waarvoor je wilt rangschikken.

Voorbeeld Header tags

Elke keer dat je een stap verder gaat in, gebruik je gewoon het volgende type header, bijvoorbeeld H3 voor subkoppen in een H2-sectie, enzovoort. Dit is hoe een goed gestructureerde inhoud eruit moet zien als kopteksten op de juiste manier worden gebruikt:

 • H1: Dé ultieme SEO gids voor 2018!
  • H2: Content optimalisatie
   • H3: Titel
   • H3: URL
   • H3: Meta description
 • H2: Technische optimalisatie
  • H3: Snelheid website
  • H3: Browser cashing

Begrijp je het idee?

Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van je website? Ik help je graag.